SVG
  • 04 Oct 2024

    Hoge Raad: Bestelknop ‘Bestelling plaatsen’ schendt consumentenrecht!

    Op 4 oktober 2024 oordeelde de Hoge Raad dat een bestelknop met enkel de tekst ‘bestelling plaatsen’ – zoals veel webshops die gebruiken – niet voldoet aan de wet. Dit betekent dat consumenten recht hebben op teruggave van (een deel van) hun geld voor aankopen die via zulke onduidelijke knoppen zijn gedaan.

    Goed nieuws voor jou!
    Aankoopclaim heeft al vóór de uitspraak een rechtszaak aangespannen tegen Bol.com namens consumenten, en nu de Hoge Raad ons standpunt bevestigt, zullen we ook andere webshops aanspreken om consumenten hun geld terug te geven.

    Wil jij ook je geld terug?
    Laat deze kans niet aan je voorbijgaan! Meld je nu aan, upload je facturen en wij helpen je om je geld terug te krijgen.

    Lees meer
  • 06 Jun 2024

    AankoopClaim is rechtszaken gestart: Jouw Gelijk, Jouw Geld Terug

    We hebben namens individuele consumenten rechtszaken aangespannen tegen webshops die hun informatieplichten schenden en willen het geld terughalen voor de consumenten die zich bij ons hebben aangemeld.

    AankoopClaim heeft meerdere malen contact gezocht met de webshops om te spreken over de schendingen van de informatieplichten. Van sommige webshops hebben we niets vernomen en met andere hebben we uitgebreid onderhandeld. Uiteindelijk zijn de webshops niet bereidt geweest om met een serieus schikkingsvoorstel te komen.

    Dit heeft ons doen besluiten om juridische stappen te nemen. Middels de rechtszaken willen we de webshops in laten zien wat er fout gaat in hun bestelproces. En daarmee halen we direct geld terug voor consumenten die zich bij ons hebben aangemeld. Wil je meedoen? Schrijf je in!

    Lees meer
  • 13 May 2024

    Consument hoeft 25% minder te betalen aan Greenwheels

    De kantonrechter in Noord-Holland heeft bepaald dat Greenwheels niet aan alle informatieverplichtingen heeft voldaan. Zo is gebleken dat de consument niet op zijn herroepingsrecht is gewezen en Greenwheels kon de bevestigingsbrief van de consument niet overleggen waarin diverse informatieverplichtingen zouden moeten zijn opgenomen. De kantonrechter heeft gekeken naar eerdere uitspraken van de Hoge Raad en naar uitspraken van Europese rechters. De kantonrechter komt tot de uitspraak dat hij een passende maatregel moet toepassen om de consument effectief te beschermen. De kantonrechter oordeelt daarom dat de consument 25% minder verplicht is om te betalen aan Greenwheels.

    Lees meer
  • 11 Mar 2024

    Vermindering betalingsverplichting 25%

    De kantonrechter in Rotterdam oordeelde over de vraag of bol.com voldoende informatie heeft verstrekt aan consumenten in overeenstemming met de wettelijke eisen. Vanwege de schending van enkele informatieverplichtingen wordt de betalingsverplichting van de consument verminderd met 25%. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor duidelijke en begrijpelijke informatievoorziening bij online verkoop, inclusief details over het product, de prijs, de identiteit van de verkoper en de rechten van de consument. De rechter concludeerde dat bol.com op bepaalde punten tekortgeschoten is in haar informatieverplichtingen.

    Lees meer
  • 26 Jul 2023

    Onvindbare informatieplicht: 25% prijsvermindering

    De kantonrechter in Zeeland heeft geoordeeld dat een webshop niet duidelijk genoeg was over het annuleren van een aankoop. De informatie stond ergens op de website, maar de consument moest er zelf naar zoeken. Dat mag niet: de informatie moet makkelijk te vinden zijn én de consument moet er actief mee akkoord gaan, bijvoorbeeld middels het aanklikken van een vink. Omdat de webwinkel deze regels niet volgde, besloot de rechter dat de consument 25% minder hoeft te betalen.

    Lees meer
  • 19 Apr 2023

    Consument hoeft 50% minder te betalen

    De kantonrechter oordeelt dat energieleverancier Engie diverse essentiële informatieplichten heeft geschonden bij het sluiten van een online contract met een consument. Hierdoor wordt de betalingsverplichting van de consument verminderd met 50%.

    De schendingen betreffen informatie over de duur en opzegtermijn van de overeenkomst, het ontbindingsrecht en de onduidelijkheid van de bestelknop. Vanwege deze schendingen wordt Engie gesanctioneerd.

    Lees meer
  • 09 Aug 2022

    Consument hoeft niets aan Bol.com te betalen

    De kantonrechter in Amsterdam heeft geoordeeld dat de bestelknop van Bol.com niet voldeed aan de wettelijke vereisten, omdat deze onvoldoende duidelijk maakte dat het klikken op de knop een betalingsverplichting inhield.

    De rechter baseerde zich op eerdere antwoorden van het Europees Hof van Justitie. Dit oordeel zou grote gevolgen kunnen hebben voor Bol.com en andere webwinkels, omdat het aangeeft dat duidelijk vermelden van het ontstaan van een betalingsverplichting vereist is op de bestelknop.

    Lees meer
  • 30 Jun 2022

    Rechters toetsten de naleving van consumentenwetgeving steeds actiever

    Het Europese consumentenrecht stelt strikte voorschriften aan webshops, en rechters worden steeds proactiever in de controle hierop. Bij het niet naleven hiervan riskeren webshops niet alleen boetes van de ACM maar ook het vernietigen van overeenkomsten door de rechter en terugvordering van consumenten.

    Deze verhoogde rechterlijke betrokkenheid, zelfs zonder specifiek verzoek van consumenten, betekent dat webshops uiterst zorgvuldig moeten zijn in hun naleving van de consumentenwetgeving om ernstige financiële en reputatieschade te voorkomen.

    Lees meer
  • 03 May 2022

    Hof oordeelt dat consument niet hoeft te betalen als de bestelknop onduidelijk is

    Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat websites, zoals Booking.com, duidelijk moeten vermelden dat er een betalingsverplichting is bij het plaatsen van een bestelling. Deze beslissing volgde na een zaak waarbij een man zijn hotelreservering niet wilde betalen. De website had alleen 'Voltooi boeking' vermeld.

    Het Hof eist een expliciete vermelding van de betalingsverplichting op de bestelknop. Als de bestelknop niet duidelijk is dan zit de consument niet vast aan de overeenkomst. De consument hoeft dan ook niet te betalen. 

    Lees meer

Vraag nu je geld terug!

Meld je nu gratis aan
SVG